Čas

autor:: frida

rubrika:: poviedky


Potiahla si z cigarety a pozrela do ľava: ,,Dorota a Štefan mi opäť píšu, čo je správne." Podala mi bulvárny časopis pre vzdelancov a dodala: ,,Komu patrí dnešný večer? Borovičke či vodke?." Chvíľu som uvažovala: ,,A čo majú lacnejšie?" Pozrela na stôl a zamrmlala: ,,Oboje stojí rovnako." ,,Tak dvojitú vodku s džúsom si dám. Týmto oficiálne vyhlasujem večer vodky."

Tento týždeň bol ako lečo. Všetko som posekala, hodila na panvicu s olejom a chvíľu posmažila. Výsledok bol mierne pikantný a nikto okrem mňa to nechcel jesť. A pritom...si neviem predstaviť nepikantné lečo. Moja mama zvykla robiť skvelé patizónové lečo. To sme pestovali vlastné patizóny na záhrade. Patizóny už nemáme, len spomienky.

V septembri sa na Balkáne robí ajvar. V tom čase sú baklažány a papriky akurát dozreté. Leto sa zavarí. Môžeme ho konzumovať po celý rok. Keď už píšem o zaváraní, nemôžem nespomenúť moju novú záľubu - pečenie štrúdle. Minulý týždeň bola u nás babka a bola zo mňa šťastná, že som spravila dve krásne jablkovo - makové štrúdle.

,,Povedala mi, že mi príde navariť. Nedala sa odbiť ani tým, keď som jej povedal, že nemám hrnce. To si ich chcela priniesť so sebou? Si vieš predstaviť, že by som po ňu došiel s autom a doma vysadil a ona by varila? A čím by to skončilo?" ,,No čím asi..." ,,Ale to nie, nieje môj typ. Tak som jej povedal, že budem dlho v robote." Lístie opadáva a je čas husaciny. Teplý čaj zahreje aj nedokrvené končeky prstov.

napísanísané:: 26.10.2008

prečítalo:: 1287 ludí