Máj

autor:: Bella Pekna

rubrika:: poviedky

Jana hľadela do prázdneho pohára,ktorý stál pred ňou na stole.Siahla po fľaši a naliala si.Sama nevedela koľkátykrát. Fľaša bola skoro prázdna ako jej duša. Aspoň to tak cítila. Ľahla si na gauč ,zavrela oči a nechala aby alkohol koloval v jej žilách. Čakala uvoľnenie,stále však počula slová svojho muža. Boli spolu dlhý čas, poznala ho natoľko aby vedela že tentokrát je medzi nimi definitívne koniec. Peter ju stratil dávno,ale stále ju miloval,aj keď vedel o tom,že má niekoho. Tolkokrát jej ubližoval svojim správaním a ľahostajnosťou,že pod silným tlakom výčitiek svojho svedomia toleroval Jankin paralelný vzťah.
Prvý krok k zrúteniu manželstva spravil on, keď začal piť a vyhováral sa nato,že ho podvádza kade chodí. Bola mladá , príťažlivá,mala dobrú prácu a mohla by byť aj jeho dcérou. Chlapi ju obskakovali ale láska k Petrovi jej určila hranice a nedovolila ich prekročiť ani pri najväčšom pokušení. Ale čím ďalej tým ťažšie znášala jeho obvinenia.
Bývali v malom rodinnom dome so záhradou.Peter po nočných hádkach často až do rána pozeral von oknom na agáty ktoré stáli pred domom. Počul ako Jana plače kým nezaspí a on sedel v okne kým sa nevytriezvel.Hľadel na stromy a cítil ako mu žiarlivosť ničí rozum, dušu aj manželstvo.
-Nebudem ťa už presviedčať že som ťa nikdy nepodviedla. Ale dávaj si pozor, lebo čo tisíckrát povieš, stane sa pravdou.-povedala mu Jana keď zbalila veci a odcestovala na služobnú cestu.
Keď na hotelovej izbe jej zavonil mobil a prečítal Petrovu esemesku v ktorej ju zase obviňoval z nevery, vedela že to urobí. Dnes večer
s kolegom,ktorý jej už dávno naznačoval,že by mal záujem aj o niečo viac ako pracovný vzťah. Bol fešák, o rok starší od nej a slobodný....
Prežili spolu krásnu noc a potom druhú,tretiu a po príchode domov ďalšie.... Stala sa jeho milenkou a už ju až tak neboleli Petrove scény,veď boli opodstatnené.Sami však nevedeli,čo ich drží stále spolu.
Mesiace leteli,leto sa blížilo obrovskou rýchlosťou. V záhrade pod rozkvitnutými čerešňami sedela partia priateľov rodiny a oslávenci- Peter a Janka mali desiate výročie sobáša.
-Oslava sa patrí-povedal Peter na Jankin nesúhlas,keď vyšiel von s nápadom o záhradnú party. Pripravil jej prekvapenie-kúpil dve letenky do Paríža aby v meste lásky mohli začať znova. Konečne sa rozhodol, že pôjde na protialkoholické liečenie a chcel jej to povedať v jej obľúbenom meste,
o ktorom stále snívala že sa tam raz dostane.Priatelia o tom vedeli,len Janka nič netušila. Aj ona však mala jedno prekvapenie pre Petra.
Bolo dávno po polnoci,kým všetci vyrazili a Janka upratala zbytky.Zrazu počuli šuchot a otočili hlavou smerom k ulici. Po ceste vysoké tiene vláčili dlhý strom so stuhami a s fľašou.
-Stavajú máj... Susedina Katka bude mať radosť.
-Veru... Nikdy som nemala máj... Každý rok som túžila po ňom, že ak sa ráno zobudím pod oknom nájdem vysoký aj so stuhami.... Nikdy som nenašla... -povedala Janka potichu a vošla do izby. Otvorila skriňu a začala zbaliť šaty. Vzápätí ju objal Peter a chcel ju pobozkať,ale keď uvidel kufor, zdesene sa spýtal:
-Kam ideš?
-Stačilo, zlatko. Nevládzem ďalej. Veď už dávno nežijeme spolu, len vedľa seba. Odchádzam.... Je mi to ľúto.Mali by sme sa viac snažiť,ale teraz je už neskoro. O šiestej mi pôjde vlak.
-Ale kam by si išla? Prosím ťa, neopúšťaj ma! Viem,že som bol k tebe zlý,ale všetko sa zmení,sľubujem....
-Nie, zlato. Ja už sľubom neverím.A potrebujem byť sama.Prosím ťa,nezdržuj ma. Je to zbytočné.
Peter vybehol do záhrady ako blázon.Po ceste zobral z kuchyne načatú fľašu slivovice.Sadol si na ľavičku, naraz vypil obsah fľaše a vybuchol hlasným plačom. V hlave mu búšila jediná myšlienka,že stratí ženu ktorú miluje a bez ktorej si nevie predstaviť život. Keď sa trochu utíšil, napadlo mu riešenie, ktoré sa mu v tej chvíli javilo ako jediné....
Jana v spálni počula jeho plač ale si netrúfla ísť za ním.Prestala baliť veci a zvalila sa na posteľ.V okne uvidela šampanské,ktoré prichystal Peter.Síce nevedela že piť by sa malo na nový začiatok ich spoločného života,ale objav jej prišlo vhod.Naliala si teda do pohára a vychutnávala sladkastú chuť drahého sektu. Poznala svojho muža natoľko,aby vedela že ju nebude viackrát prosiť a tentokrát je medzi nimi definitívne koniec...
Svitalo,keď sa prebrala zo spánku.Zobudil ju vtáčí štebot prvomájového rána.Vlak istotne zmeškala,nevadí pomyslela si,pôjde druhým. Aj tak nechcela odísť bez rozlúčenia.Nemala vedľa seba muža,asi prespal v obývačke.Ani sa mu nečudovala.Lenže ho nenašla v obývačke,ani v kuchyni,ba ani v záhrade. Zrazu ju premohlo zlé tušenie.Aj keď bol opitý,vždy sa vrátil domov,ani raz sa nestalo žeby prespal inde.
Volala naňho,no zbytočne.Vytočila jeho číslo a zrazu očula vyzváňanie jeho mobilu z blízka.
-Kde si,Petrík?-no nedostala žiadnu odpoveď.Vybrala sa teda po zvoneniu telefónu.Vyšla na dvor,otvorila bránu a pozrela sa smerom hore. Vyzváňanie prestalo,asi sa zapol odkazovač.Ale mobil bol jednoznačne nad ňou.
Pred domom, pod jej oknom na vysokom agáte vietor pofukoval farebné stuhy aj prázdnu fľašu od domácej slivovice. Peter jej pripravil originálny máj. Na strome,medzi stuhami a zeleným lístím visel on sám a z vrecka mu trčali letenky do Paríža....



napísanísané:: 8.8.2006

prečítalo:: 1461 ludí