PARK

autor:: peta

rubrika:: rozpravky

PARK
. Aj ked su psie hovna na kazdom rohu, nieje vsetko iba tak odporne. Mame tu aj zelen. Chodim sa prechadzat do parku. Bezci si tocia pravidelne rundy, kazdy den. Je ich tu ozaj vela, rano o siedmej aj vecer o deviatej. Aj turecke zeny behavaju, v satkach,samozrejme. Su tu aj taki, co to myslia vazne. Nadejni atleti. Betonove kolo za kolom zvysuju rychlost, pot im vytvara zaujimave tvary na trickach. Uplne ma zaujali akesi cudne prechadzkove palice. Tak som si to zistila a zevraj su to specialne palice na sport. V praxi to vyzera tak, akokeby sa vymyslel dalsi nezmyselny prostriedok, len aby si ludia mohli hovorit ze robia sport .
Bezci su to najcastejsie co v parku stretavam. Nestacim sa divit, kolko roznych stylov mozno pri behani uplatnit. Podaktori sa iba tak silnejsie prechadzaju. To su ti palicovi. Podaktori sprintuju a celkom im to ide, ale väcsina je proste vedle jak ta jedle.
Potom su to dileri. Su iba v nasom parku, vsetci su cierni a maju bycikel. Takze ak si chce niekto v nasom parku kupit travu a nedajboze aj daco ine omamne, nech si vsima tmavych cyklistov, co vyzeraju akokeby sa nikam neponahlali. Snazia sa naviazat rozhovor s kazdym, kto sa im mihne v oku a to takou priblblou vetou ako: “vsetko jasne?” Ludi s kocikom neotravuju. Samozrejme, ze tu chodia policajti castejsie ako do inych parkov. Mynule bola razia, styri auta a vystroje tvrdych policajtov. Cierni chlapci sa iba tak mihali skrceni v busi. Cele to vyzrelo ozaj smiesne, akokeby neslo o nic vazne. Proste sa hrali na schovku. Mali to ale tazke, lebo zelena trava tazko kryla ich africke drzky. Takze to vyhral ten, kto mal rychle nohy. Predpokladam, ze utiekli vsetci. Oni to maju v krvi.
Po tomto incidente som dlho nevidela ziadneho podivneho cyklistu. Ani na ich tajnom mieste, na okraji parku na cervenej lavicke. Netrvalo dlho a kukucka zas zakukala. Zdar ilegalite!
Park je ozaj obrovsky, dodnes neviem, co vsetko sa tu da najst. Je tu dokonca aj jazero a kuby, ktore mi pripominaju letne prazdniny u babicky v Cechach. Je tam strasne vela jazier a samozrejme ze pri vode rastu aj kuby. TAk sedim na okraji dreveneho mola u nas v parku a v mysli sa kupem na „MAlaku“(pozn 2 ) u babci.
No najradsej mam ihrisko pre deti. To si stale vravim, keby to videli nasi deti, to by sa z toho zjancili! Ihrisko je obrovitanske, vojde sa tam pol maleho mesta. Aspon tak to na mna posobi. Vysokanke palmy, piratska lod kapitana Hooka, a vsakovake somariny v orientalnom style. Je to raj z dreva! Aspon daco. Obcas si sadnem na hojdajuce sa koleso, a len tak cucim na deti. Su to uzasne bytosti. Nic im nevadi a stale sa smeju. Skoda, ze raz budu dospeli a tak suchi, s dobrymi moresmi. No nic sa neda robit. .
Ked nejdem na ihrisko, tak sa tulam parkovou sceneriou. Sedim na trave, vcely mi bzucia pri usiach a chrobaky sa maju naponahlo. Milujem ten pocit, byt obklopena kymacajucimi sa strommi. Hlavne ked lezim na zemi a celu vec vnimam od spodu. stromy sustia v silnom vetre, ako igelitove sacky. Maju ohromnu silu a mam strach. Je to divocina!
Je to skvele, ze mozem byt v prirode, ak sa to da tak povedat. No dobre povedzme v umelo vytvorenej prirode. Ked je pekne pocasie, vsetci idu do parku.L ezia na zemi ako velke oblecene cervy, vsetko sa len tak mrvi pestrymi farbami. citaju sa knihy alebo sa len tak ciluje.(pozn.3). Aj turecke mamy hraju futbal s ich vlasatymi potomkami. (pozn. 1 ) Sustredeny jogin spociva v meditacnej polohe, iny zas komicky poskakuje okolim, akokeby chcel zo seba vytriast vianocne kolace. Atmosferu robia vzdy rozcerteni cernoski bubenici, a pripite tancujuce okoloiduce. V povetri vonia pocit nekonecnej slobody, nic nie je zakazane, freedom for everybody! Yaeh!
No a velmi dobre je, ze nemci nemaju ziadne zabrany a kludne sa povyzliekaju do naha, trebars aj v parku, ked sa chcu opalovat. To si len tak sedis, letmo pozeras parkom, oci ti behaju z lava do prava. Vidis skackat male dieta, bezec, cierni cyklista, holy penis, predavac napojov, co? holy penis? Zmetene zaostrujem zrak, a v dialke sa humpala ovisnute caro jedneho 50-tnika. Yaeh!
Tak tak. Ono sa oplati navstivit nas park.
Vidiet tu vsetko a nic nieje nenormalne.
Tak si pridi zabehat par kol, k nam, do Berlina, do nasho velkeho parku menom “Hasenheide”, plneho divokych stromov a holych penisov, zatanci si horuce africke rytmy. A nechaj sa proste len tak unasat pocitom slobody a nezaväznosti.

Poznamka 1 - To je ozaj obdivuhodne, kolko vlasov ma jeden turecky novorodenec!
.
Poznamka 2 – Malak je jedno jazero u mojej babicky v Juznych Cechach, s ladovitanskou vodou oblopenou nespocetnymi kubami.
Poznamka 3 – slovo cilovat som prevzala od nemeckeho vyrazu “chillen”, coz je velmi oblubeny vyraz uvedomelej nemeckej mladeze. Znamena to daco ako si len tak hoviet, valat si sunky

napísanísané:: 4.11.2005

prečítalo:: 1507 ludí